Den stemningsfulde by Quedlinburg, der ligger lige ved floden Bode i den nordlige del af Harzen, er blevet meget kendt, ikke mindst på grund af de berømte kunstgenstande i domkirken og det dejlige julemarked. Også den enestående park Brühlpark lokker hvert år talrige besøgende til byen i Harzen.
Brühlparken i QuedlinburgDet er absolut umagen værd at besøge Brühlparken, så de, der besøger Quedlinburg, bør absolut også aflægge et besøg. Den ligger som en del af det centraleuropæiske kulturlandskab og hører med blandt de ældste anlæg. Parken hører til det ærkebiskopsæde, der i 936 blev grundlagt i Quedlinburg. To broer til fodgængere leder den besøgende ind i parken.
Klosterhaven scorede allerede i 1700-tallet points med et utal af bede med nytteplanter og frugttræer. Efter klostrets opløsning i 1803 kom det til en bortforpagtning, der i 1827 førte til salg, og området blev herefter brugt af professionelle gartnere og fik international betydning som centrum for frøproduktion.
Som en følge af Reformationen kom den sydlige del af parkområdet fra det tidligere Sct. Viperti kloster til at høre ind under ovennævnte stift. Abedissen Anna Dorothea var ansvarlig for den kvadratiske form, som området fik i året 1685. Abedissen Anna Amalie sørgede i 1757 for, at de alleer, der krydsede sig, blev suppleret med alleer, der løb diagonalt. Haven fik sin landskabsmæssige form under den sidste abedisse Sophie Albertine. I 1817 blev parken statens ejendom, da den blev overdraget af kong Friedrich Wilhelm III, der stammede fra Prøjsen.
Lidt efter lidt kunne der tilføres mindre stykker land til parken, og således opstod den omfangsrige park. Fra 1866 var det havekunstneren Eduard Petzold, der lod sin kreativitet komme til udfoldelse i parken, og fra 1900 var det havedirektør Johann Gottlieb Schoch, der lod stod for forskønnelsen. Nogle af de mest kostbare elementer, der findes i Brühlparken i Quedlinburg, er mindesmærkerne for geograferne Carl Ritter og Friedrich Gottlieb Klopstock.
Og hvordan har parken så udviklet sig i vor tid?
Takket være finansiel og faglig opbakning fra forbundsstaten kunne barokstilen genskabes i parken i overensstemmelse med de gamle traditioner. På grund af denne store indsats er det i dag muligt at opleve haveanlægget som en enhed.
Med et omfattende forbrug af personale og et meget stort forbrug af økonomiske midler kunne Brühlparken i 2007 opgraderes i overensstemmelse med loven om fredning. Det kommer også byens mange turister til gode. På grund af de tyske fredningsbestemmelser får byen forskellig økonomisk støtte, og de besøgende kan nyde et udbygget vejnet på mere end 10.000 kvadratmeter i parken, og 35 bænke indbyder til at slå sig ned og slappe af. Blomsterhaven lokker med et pragtfuldt springvand, og til de små blev der bygget en ny legeplads, hvor de kan tumle rundt.
Alle de forandringer, der blev gennemført for at forskønne parken, blev kun gennemført fordi delstaten Sachsen-Anhalt stillede store finansielle tilskud til rådighed og i denne forbindelse samarbejdede med EU.
Parken er åben for besøgende hele året, og man kan glæde sig over gratis adgang.