I Neandertal har man et af Europas mest moderne museer. Det fortæller menneskehedens historie fra begyndelsen på den afrikanske savanne for mere end fire millioner år siden og op til nutiden. Der er skiftende særudstillinger om de mest forskellig-artede emner.
I stenalderværkstedet er der workshops og forskellige aktiviteter, som børnene kan deltage i, ligesom der også er noget for unge mennesker og voksne, og en gang om året afholdes der en stor museumsfest. Fra museet går der en vej til det verdensberømte sted, hvor Neandertaleren blev fundet. Langs ruten hen til stedet er der poster udstyret med forklaringer i form af et audiosystem, der giver gæsterne et overblik over dalens natur-, kultur- og industrihistorie.
Vildtparken Wildgehege Neandertal har gjort det til sin opgave, at have nogle forhold for dyrene, så de lever i overens-stemmelse med deres specifikke behov. Og det har de gjort siden 1935, hvor vildtparken blev oprettet af naturfrednings-foreningen i Neandertal. På de meget store områder lever der i dag europæiske bisoner og urokser, der er opdrættet så de ligner de oprindelige okser mest muligt, samt tarpaner (vilde heste), der er uddøde i Europa for hundredvis af år siden. Men de er forfædre til vore dages kvæg og heste, sådan at de dyr, der lever i dag, har arvematerialet fra de uddøde dyr i sig. Ved at krydse de oprindelige racer, kunne der opdrættes dyr, der er meget lig deres forfædre.
På en spadseretur gennem det stykke skov, der ligger mellem museet og vildtindhegningen, kan man opleve spændingsfeltet mellem menneske og natur. Derfor er der lavet en kunstrute med ti skulpturen, den kaldes ”Menneskespor”. De forskellige kunstværker opfordrer til personlige overvejelser om menneskets natur, og kan således føre til en ny måde at betragte naturen på.
Kunstnernes spor flettes sammen med landskabet på stadig nye måder under rundturen langs floden. Mange af kunstværkerne må ligefrem opdages, eller de forandrer beskaffenhed alt efter årstiden. Kunstruten ligger offentligt tilgængeligt og kan altså besøges på alle tider af dagen.
I september 2014 åbnedes det sidste stykke af den i alt 240 km lange neanderlandSteig. Den forbinder de naturskønne områder og seværdighederne på egnen og er ført sammen med de vigtige kulturhistoriske vandreruter i Tyskland.
På neanderlandSTEIG kan vandrerne kan nyde udsyn og indblik i de idylliske landskaber og i hele området, der er som en grøn lunge midt i byområderne mellem Rhinen og Ruhr. Der er 17 enkelte etaper i alt, og de fører forbi badesøer, gennem moser, hedelandskaber, udstrakte skove og passerer forbi de større byers rekreative områder. Også set med kulturelle briller er dette område et besøg værd.
Blandt seværdighederne langs ruten er der museer, kirker, såvel historiske som moderne bygninger og maleriske torvepladser samt meget andet. Derudover kommer så det kulinariske område, hvor alle kan få deres ønsker opfyldt. Der er skilte, der viser hen til de steder, hvor man kan droppe ind og få stillet sulten på vandreturen.
Fra en saddel ser man mere! Cykling er i Tyskland noget af det mest populære, man kan foretage sig i fritiden. Derfor bør man prøve Neandertals fortræffeligheder fra en cykel.
I Kreis Mettmann er der et stort rutenet for cyklister, hvor man kører fra by til by. Her kommer man over blide bakker, grønne enge og skyggefulde skove. Man bør tage på en opdagelsestur til attraktioner og kulturelle klenodier i området, f.eks. ad den 40 km lange panoramacykelrute mellem Haan og Essen-Kettwig eller på cykelruten langs Rhinen.