Stollen fra Dresden har sin oprindelse i middelalderen. I 1474 blev den første gang omtalt på skrift, på en regning fra det kristne hospital Bartolomai.
Dengang bestod julebrødet, der vel egentlig mere kan betegnes som bagværk til faste, kun af mel, vand og gær. Smør, mælk og lignende ”eksotiske” ingredienser var ikke tilladt i tiden med den katolske kirkes dominans.
Helt upåvirket af dette og med den overbevisning, at stollen fra Dresden skulle forædles, bad kurfyrst Ernst af Saksen og hans bror Albrecht den daværende pave Innozenz VIII om at ophæve forbuddet mod smør.
Når det kom til stykket havde borgerne i Sachsen ry for at være et ”folk af nydelse”. I 1491 blev anmodningen efterkommet med det såkaldte ”smørbrev”. Fra nu af måtte man bruge smør i stedet for olie til bagning.
Hen over årene udviklede Dresdner stollen sig til ”et kongeligt bagværk”. Fra 1560 fik den til enhver tid siddende konge hvert år foræret en eller to stollen til julefesten.
Hvert år fandt der en ceremoni sted, hvor en 36 pund tung stollen blev båret gennem Dresden til slottet af 8 mestre og 8 svende.
Tidligere kom stollen hovedsagelig fra området omkring Sachsen frem for alt fra Meissen og Siebenlehn. Men efter trediveårskrigen tilkæmpede bagerne i Dresden sig det privilegium, at julebagværket stollen (også kaldet Striezel i nogle egne af Tyskland) kun måtte sælges på det såkaldte Striezelmarkt.
I 1730 lod August den Stærke en kæmpestollen på 1,8 t bage i anledning af Zeithainer Feldlager (en stor troppeparade) i Sachsen, og den blev skåret ud med en stollenkniv, der var smedet specielt til lejligheden. Hvert år på søndagen før 2. adventsweekend løber en stollenfest af stablen, og den knytter sig til den omtalte begivenhed.
I århundredernes løb blev smagen og kvaliteten på stollen naturligvis forbedret, og den finder først sin nuværende fine kvalitet i slutningen af sidste århundrede. Der bruges kun ædle råstoffer, udsøgte ingredienser, naturlig aroma og eksotiske krydderier.
Selvom det kræves, at man bruger en bestemt opskrift, når man anvender seglet, sætter hver bager dog sit helt eget præg på sin stollen. Det at spise stollen har i flere hundrede år været en fast tradition i Sachsen. Således har indbyggerne i Dresden og deres gæster i adventstiden den originale stollen på alle kaffeborde og til stor nydelse.
Stollen fra Dresden har med sin kendte kvalitet været patentretlig beskyttet siden 1996.
En stollens idealvægt er 2 kg. De fine aromaer såsom rosiner, kandiserede pommeransskaller og sukat er bedst.
Den friskbagte stollen bør først udvikle sig pakket i en blikdåse eller i en kartonæske ved kølige temperaturer under 15 grader og i høj luftfugtighed på ca. 70% i to til fire uger for at udvikle sin aroma. Derefter kan den åbnede stollen holde sig i mindst seks uger.
Marcipanstollen er særlig fin og noget sødere end de andre stollen og har sit navn efter det karakteristiske marcipanfyld. Opskriften er meget lig den til stollen fra Dresden, og den er også strøet med flormelis ovenpå. For at retfærdiggøre dens navn, bør denne stollens indhold af marcipan udgøre mindst 5% af dejens vægt.
Opskrift Stollen
Ovntemperatur: 180 grader
Bagetid: ca. 60 min.
Tilberedningstid i alt: ca. 150-180 min.
Ingredienser:
Dejen
600 g hvedemel
40 gram gær
2 dl mælk
300 g smør
Revet skal af ½ øko citron
1 ½ knsp salt
200 g marcipan
Frugtblandingen
rom
300 g rosiner
50 g mandler
75 g sukat
50 pomeransskal (eller syltet appelsinskal)
50 g sukker
5 g stollenkrydderi
Flormelis til drys
Stollenkrydderi laves således (kan også købes færdigblandet i Tyskland): 1 tsk muskat, ½ tsk kardemomme, kornene af en lille vaniljestang, 1 lille tsk kanel, ½ tsk nelliker ½ tsk allehånde. Krydderierne blandes og 5 gram vejes af.
Dagen før lægges rosinerne i rom så de kan trække godt. Hvis man ønsker at udelade alkohol, kan man lægge rosinerne i æblesaft.
Men så kan det også gå løs med tilberedningen.
Mælken varmes op til håndvarmt og gæren opløses heri. Derefter tilsættes mel og smør og det æltes godt. Det skal derefter hæve i 15 min.
Samtidig blandes alle dejens øvrige dele i en skål. Bland efter hævningen forsigtigt frugtblandingen i dejen.
Dejen rulles nu ud til en ca. 2-3 cm tyk plade og marcipanen udrulles med flormelis til ca. samme størrelse.
Derefter rulles det hele sammen som en roulade og sættes på bagepapir. Dæk det til og lad det hæve ca. 1 time på et lunt sted.
Dejen skal nu formes i typisk stollenfacon (som et lille franskbrød) og bages 1 time ved 180 grader (ikke varmluft).
Ovnen skal have den rigtige temperatur fra starten. Hvis kagen bliver for brun dækkes den det sidste kvarter med bagepapir.
Efter bagning pensles stollenbrødet med smør og drysses med flormelis.
For at udvikle den gode smag, skal stollenbrødet nu hvile. Det sker bedst i et træfad omviklet med et klæde. Efter ca. 2 uger har smagen udviklet sig, og man kan nyde det - det er dog den tyske tradition og hvis man ikke kan vente med at spise den, så kan man også gøre det med det samme :-)
En Stollen er oprindelig en underjordisk minegang, som kagen er opkaldt efter.
Hvis man vil bo i Dresden er der også gode muligheder for at opleve den skønne by samtidig med man prøver den lokale Stollen. Klik her for at læse mere om Dresden og se hotellerne i Dresden.