Æggelikør (Eierlikör) er en alkoholdrik, der er opfundet af Eugen Verpoorten i Heinsberg.
Den fremstilles af æggeblommer, sukker eller honning og alkohol. Ved at tilsætte æggeblomme og, alt efter hvilken opskrift man bruger, også piskefløde eller mælk, emulgerer drikken og får en tyktflydende konsistens. Alkoholindholdet på de æggelikørmærker, der er på markedet, er typisk mellem 14 og 20 vol %. I engelsktalende lande er den noget lignende Eggnog populær især til jul.
Æggelikør er naturligvis noget ganske særligt til påske og ved juletid. Men hvis man nu tror, at dette dejlige fluidum er opstået netop til brug ved disse højtider, tager man fejl. For egentlig har æggelikør slet ikke noget med påske at gøre. Hvis man skal være helt præcis egentlig heller ikke med æg, selvom de er det naturlige grundlag for den velsmagende drik.
Hvad der i dag langes over disken i barer og forretninger har i tidens løb undergået en fantastisk forvandling. For det var ikke æg, der var udgangspunktet for dette tyktflydende lækkeri, men avocadoer. Ikke noget animalsk produkt men frugten fra planter. Ikke lysende gul, men grøn eller sort, set udefra i det mindste. Og den havde hjemme ikke i Europa, men i langt borte i det fjerne bag oceanet.
De oprindelige indbyggere i Amazonasområdet i kolonien Brasilien, Tupo-Guarani indianerne, blandede engang en alkoholholdig drik på basis af avocadofrugten. ”Abacate” hed denne perle af en drik, der var blandet af avocadoens gule bløde frugtkød.
De opdagelsesrejsende gjorde indianernes opskrift endnu bedre med rørsukker og rom, så det blev en avocadosnaps, som de kaldte ”Advocaat”, og som i dag er æggelikørens oprindelige udgave. Da hollænderne blev drevet ud af det nuværende Brasilien i 1600-tallet, tog de opskriften og avocadoerne med sig. Avocadotræerne voksede nu i deres indonesiske besiddelser, og drikken ”Advocaat” kunne stadig flyde.
Men det kneb med fremstillingen derhjemme. Der var nemlig en hage ved hele sagen: Træerne havde slet ingen intention om at slå rødder på de nye breddegrader.
Hvad skulle man så lave den gode likør af? Løsningen var ligetil – det gule fra ægget. Eugen Verpoorten – hvem kan blive overrasket over, at det var ham? – hed den fiffige nyder af drikken, der i 1876 byttede avocadoen ud med æggeblomme og udviklede en speciel opskrift.
Han blandede æggeblomme, brændevin, sukker og andre fine tilsætninger til en æggelikørkomposition, der var avocado-snapsen jævnbyrdig hvad angår velsmag, krydderi, virkning og udseende. Det er vel overflødigt at nævne, at opskriften naturligvis er en familiehemmelighed og stadig anvendes, for det foretagende, han grundlagde for 135 år siden, eksisterer den dag i dag.
Det hører sig stadig til med friske æggeblommer, hvis resultatet til slut skal blive æggelikør. Dertil alkohol mere eller mindre ædel. Her kan f.eks. nævnes vodka, brændevin, cognac og rom eller måske sprit og hospitalssprit.
Man behøver ikke købe den i butikkerne, den er faktisk ret enkel selv af lave og i en flot flaske kan den nemt bruges som en god gave til dem man kender. Husk blot at den helst skal drikkes inden for 14 dage til en måned. Her i huset holder den aldrig længere ret længe :-)
Det man skal bruge for at lave det er følgende:
8 æggeblommer – jeg bruger altid økologiske æggeblommer fra friske æg men man kan naturligvis også bruge pasteuriserede æggeblommer
25 gram vaniliesukker – brug en god en af slagsen med bourbon vanilie. Så ser man også kornene i likøren.
250 gram sukker – sørg for, at det opløses i æggene
1 ds. kondeseret mælk (397 ml) – fås i eksempelvis Føtex (den kan man også lave selv hvor man koger ½ liter sødmælk med 200 gram sukker indtil det tykner og tager lidt farve for så at komme på køl i køleskabet)
2,5 dl. hvid rom – kan også være mørk rom, men så får æggelikøren ikke den helt gule farve. Brug en god rom.
Husk altid brug de gode råvarer. Bruger man varer af dårligere kvalitet, så får man også et dårligere slutprodukt.
Skil æggehviden fra æggeblommen (brug evt. æggehviderne til kyskager). Kom æggeblommerne i en røreskål. Kom sukker og vaniliesukkeret i og rør det sammen – brug et piskeris - til du har en ensartet blød masse.
Mens du rører rundt hælder du først mælken og så rommen sammen med æggemassen.
Hæld æggelikøren på flaske og sæt den i køleskabet.
Prøv evt. også at putte 2,5 cl i din kaffe latte, det giver den et ekstra pift.