Turist i Nordtyskland - læs om Bremen og de mange seværdigheder i Bremen
”Det havde jeg aldrig troet…” er vel den sætning man oftest hører fra turister, der besøger Bremen for første gang. Traditionelt er det den historiske by med et rådhus, der hører med til Unescos verdensarv og de berømte stadsmusikanter, man hører om, eventyrlig ja, men alligevel åben mod verden.
Men Bremen er også Tysklands ellevte største by, Europæisk centrum for luft- og rumfart og stedet, hvor et af de største europæiske byggeprojekter gennemføres, det er en revitalisering af havneområdet, også kaldet Überseestadt Bremen. Det er byen, der får sine besøgende til at spærre øjnene op, og det med fuld ret.
1200 års tradition og åbenhed mod verden præger Bremen, Hansestaden ved floden Weser. Den gamle by med det historiske centrum rundt om torvet gennemstrømmes af den unge storbys flair. Og alligevel vil alle, der begiver sig på en tidsrejse med åbne øjne, blive vidne til den lange og spændende historie.
Alle stadsmusikanterne vidste, at i Bremen er der virkelig godt at bo. For nu mere end 200 år siden begav æsel, hund, kat og hane sig på vej sammen. Deres mål? Storbyen ved Weser. Og de fik ret. Bremen med Bremerhaven, sammenlagt den mindste forbundsstat i Tyskland, omgiver den livlige metropols charme. Der mødes tradition og det moderne, livskvalitet i storbyen møder nordtysk hygge. Bremen det er byen med de korte veje. Intet andet sted er historie, kultur og måden at leve på så tæt sammenvævet som der. Alting ligger tit kun en kort gåtur væk.
Byens pul slår rundt om det historiske torv. Med udsigt mod domkirken Sct. Petri står stenfiguren Roland, det lokale symbol på uafhængighed. Sammen med det prægtige rådhus er den inkluderet i Unescos verdensarv. Lige ved siden af lokker stadsmusikanterne en til at tage et erindringsfoto. Böttcherstrase er fuld af arkitektoniske highlights og overraskelser, og man kan fortsætte til strandpromenaden Schlachte.
Med en forfriskende drink i hånden, blikket rettet mod floden, som glitrer i den synkende sols stråler, så oplever man ren feriestemning. Den verdenskendte Alexander von Humboldt ligger for anker der og lokker som restaurations- og hotelskib. Fra Schlachte er der kun få skridt til Schnoor, den middelalderlige gamle bydel med de snævre gyder og pittoreske huse.
Den 10 m høje Rolandstatue foran det historiske rådhus på torvet regnes som et af de mest kendte vartegn for Bremen. Roland har siden 1404 stået som vogter for ret og frihed. Og den er ikke kun populær hos indbyggerne i Bremen, men Unesco eksperter har erklæret den for den smukkeste og mest repræsentative Rolandstatue i Tyskland. Siden juli 2004 er både Rolandstatuen og rådhuset på Unescos verdensarvsliste.
Ligner Universum Bremen en valnød, en musling eller en pistacienød? Der er delte meninger om Universum Bremens udseende. I det indre af det interaktive center venter mere end 250 udstillingsgenstande til temaet teknik, menneske og natur. I det hele taget har Bremen en enorm mangfoldighed af muligheder for både store og små opdagere. I den botaniske have med den tilhørende park blomstrer en mangfoldighed af verdens næststørste rhododendronsamling, i det oversøiske museum kan videbegærlige rejse til fjerne kontinenter, og airbus besøgscentret i Airportstadt giver rumfartsbegejstrede indblik i verdensaltets størrelse. Den, der gerne vil have spænding, kan få sin lyst styret ved bilkørselsparcours ”The rock” lige i nærheden af verdens næststørste Mercedes fabrik.
Det behøver ikke altid at være Louvre eller Tate Modern, også Kunsthalle Bremen har med sine skiftende udstillinger vundet stor international anseelse. Og så er det broget, når gadefestivallen La Strada løber af stablen, så forvandler klovne, artister og dansere fra hele verden city til en kæmpemæssig manege.
Også Breminalen byder på talrige scener, når 200.000 besøgende hvert år strømmer til musik- og kulturfestival ved den grønne Weserbred. Et helt specielt mindested er bunkeren Valentin i den nordlige del af Bremen. Den gør historien om det arbejde synligt, som 10.000 tvangsarbejdere sled og slæbte med under 2. verdenskrig.
Over hele verden kender man Bremens eksportsucces med nøgleemblemet. Derfor er en rundvisning gennem Beck’s bryggeri et must. Men den gamle handelsby har meget mere at byde på. Den fineste Hachez chokolade har sin oprindelse der, rådhuskælderen byder på et kæmpemæssigt udvalg af vine, og når vinden er rigtig, driver lækre aromaer fra kafferisteri gennem gaderne. Om det er et lille hurtigt måltid eller stor gastronomi, så ved indbyggerne i Bremen, hvordan man nyder det. Hvis man har smagt på lidt for meget, så må de overflødige kilo bare arbejdes af. Bremen ser man faktisk bedst fra cykel, om det så skal være i midtbyen eller i de landlige omgivelser.
Førhen store skibe – i dag moderne bygninger. Siden begyndelsen af nullerne opstår en helt ny bydel med et mix af boliger, erhverv, fritid og kultur i bydelen Überseestadt, det tidligere havneområde. Noget, der har ligget på stedet meget længe, er derimod det livlige kvarter Bremens sceneområde. I de talrige værtshuse, diskoteker og restauranter tumler de kreative, studenter og andre natsværmere rundt. Gæster i byen bør for øvrigt notere sig to begivenheder i kalenderen: Om efteråret lokker Freimarkt, der er Nordtysklands største folkefest og Bremens svar på Münchens Oktoberfest. Og julemarkedet regnes med sin fantastiske stemning langs Schlachte ved Weser til et af Europas smukkeste.
Böttcherstrase er i dag Bremens hyggelige hovedgade, som den var det, da Ludwig Roselius, der var kaffekøbmand og opfinder, i tiden fra 1922 til 1931 opfandt den koffeinfrie Kaffe HAG. På 108 m mellem torvet og Weser ligger der en vellykket blanding af fornøjelse, handel, kunst og kultur. Gaden er et sjældent eksempel på ekspressionistisk arkitektur. Den er kunstnerisk tilrettelagt af Bernhard Hoetger. Enestående bygningsværker gør den til en af Bremens hovedattraktioner. Som eksempel kan nævnes klokkespilhuset Haus des Glockenspiels, hvor der i januar til marts kl. 12, 15 og 18 og fra april til december mellem kl. 12 og 18 hver hele time lyder 30 meissner porcelænsklokker. Samtidig med det roterer 10 håndskårne trætavler på husets front, tavlerne viser de kendte oceanbetvingere.
Vareudbuddet i mange specialforretninger rækker fra souvenirs, gaveartikler, te eller vin til glaskunst og design. Der er eksklusive sortimenter som f. eks. Skandinavisk glas, og den enestående Remember forretning, der udelukkende handler med firmaets egne fantasifuldt designede varer. Disse forretningers udvalg er helt enestående i hele Nordtyskland. Mange forretninger holder også åbent der om søndagen.
Hvis man er ynder af gode museer, er der to huse man må finde i Böttcherstrasse: Museet i Roselius Haus med dets betydelige samling af nordtysk indretningsarkitektur og kunstværker fra middelalderen til barokken, og ligeledes Paula Modersohn-Becker museet, der var det første sted i verden, der blev viet til en kvindelig maler, og hvor maleren, der har lagt navn til museet, vises sammen med særudstillinger med klassisk moderne kunstnere.
Håndværkergården i Paula Modersohn-Becker museet er reserveret til kunsthåndværk. Siden 1926 har man der kunnet se kunsthåndværkere i arbejde, og der bliver stadig fremstillet guldsmedearbejder og blæstglas for øjnene af byens gæster. Det er også en nydelse at se bolsjekogningen. Lige foran bolchekogerens vindue står De syv dovne Brønde. Bernhard Hoetger tilegnede sit kunstværk til den kendte historie om en bondes syv dovne sønner. De kunne ikke finde noget arbejde i Bremen og drog ud i verden. Rig på viden og erfaring vendte de efter mange år tilbage og brugte moderne metoder på faderens landbrug. For øvrigt så pynter de fire stadsmusikanter også brønden.
”Rådhusets velsmagende fundament” er ikke uden grund rådhuskælderens øgenavn. Under hvælvingerne under kirken Unser lieben Frauens kirkegård og domkirkens gård ligger der ikke blot en af Bremens mest traditionsrige gastronomier, men også verdens største sortiment af udelukkende tyske vine. Der er der 600 års tradition og omkring 650 vine fra de 13 tyske vinområder samt specialiteter lige fra den specielle pølse Knipp til labskovs og derudover landets ældste fadlagrede vin.
I 1958 fik den finske arkitekt og byplanlægger Alvar Aalto en speciel opgave. Han skulle tegne et højhus, der var langt højere end alle andre bygninger i bydelen Neue Vahr. I dag regnes Aaltos højhus som bydelens vartegn og er fredet. Huset, der er rettet mod fyraftenssolen, er 65 m høj og har 21 etager og i alt 189 lejligheder. Aalto lagde stor vægt på individualitet i hele huset, men også i de enkelte lejligheder. Således har hver lejlighed på hver etage sit eget grundrids. Fællesrum og brede gange skal tjene til at fremme kommunikationen mellem beboerne og til fælles aktiviteter.
Den direkte beliggenhed ved Weser giver byen dens særlige atmosfære. Når man ser ud over floden fra Stephaniebrücke bliver alle betaget. Frem for alt om aftenen præsenterer floden sig fantastisk med den oplyste flodpromenade og de talrige lysrefleksioner i vandet. Udsigten mod Schlachte er særlig smuk fra broen eller fra promenaden ved GOP Varieté teatret.
Fra tagterrassen på Bamberger højhuset kan man se Bremen ovenfra. Der får man en næsten uforstyrret udsigt mod alle verdenshjørner. I sommermånederne kan man glæde sig over masser af grønt, tagterrassen har nemlig Bremens højetsbeliggende byhave projekt.
Lille men fin og frem for alt med en pragtfuld udsigt over Weser ligger fyret i spidsen af et havnebassin i Überseestadt. Rundt om det pæne tårn, også kaldet musetårnet, venter ud over lyset også en dejlig ro og en smuk solnedgang over floden.
I juletiden har de fleste frygtelig travlt. Man skal købe gaver og træ, hus eller lejlighed skal pyntes og festlighederne skal planlægges. Så kan det nemt ske, at dagene før jul bare forsvinder uden at feststemningen indfinder sig. Løsningen på det er, man må af sted til Bremen julemarked. I trylleriet i Schlachte, går det lystigt til. Duften af træ, stegte sager og krydderier ligger i luften. I de middelalderlige træboder kan man bl.a. smage mjød eller frugtvin og kigge håndværkerne over skulderen.
På højde med den gamle bydel i Bremen går Mittelweser over i Unterweser, der fra Bremens havneområde er udbygget til færdselsåre for skibsfarten. Det landskab, der gennemkrydses af floden Octum, ligger på venstre bred af Unterweser og kaldes Wesermarsch, landskabet på højre side af Unterweser hører til Elbe-Weser-trekantsområdet. Bifloden Lesum med dens tilhørende kildefloder Wümme og Hamme, Schönebecker og Blumenthal engen danner herfra floderne, der løber til Weser.
Roland statuen er byens vartegn og centrum i Bremen. Det originale hoved fra Roland statuen er udstillet på Focke-museet. Under 2. verdenskrig blev statuen erstattet af en kopi af frygt for ødelæggelse under bombeangreb. Hans blik er rettet mod domkirken Sct. Petri, og besøgende på domkirke-museet og i blykælderen. Rådhuset ligger ved siden af Roland statuen, i kælderen her serveres og sælges der vin. Roland og rådhuset tilhører UNESCOs verdenskulturarv. Ved den vestlige mur i Rådhuset findes statuen Bremer Stadtmusikanten (stadsmusikanterne fra Bremen), der også er et af byens vartegn. Her slutter den tyske eventyrvej (Märchenstrasse). Også kirken Unser Lieben Frauen, der er byens rådskirke, ligger her.
På den modsatte side af torvet ligger Schütting, købmændenes hus. Østsiden af pladsen udgøres af bygningen, der tilhører borgerskabet i byen (Bremischen Bürgerschaft), på vestsiden ligger en række på fire bygninger fra det 18. og 19. århundrede. Mellem Schütting og bomuldsbørsen i Bremen åbner Böttcherstrasse sig, gaden er et totalkunstværk, der er opstået i årene 1922-1931. Det fører til Martini-kirken ved Weser.
I Bremen er der også løbende forskellige spændende udstillinger. Du kan bl.a. læse om Van Gogh-udstillingen her.
Men Bremen er også Tysklands ellevte største by, Europæisk centrum for luft- og rumfart og stedet, hvor et af de største europæiske byggeprojekter gennemføres, det er en revitalisering af havneområdet, også kaldet Überseestadt Bremen. Det er byen, der får sine besøgende til at spærre øjnene op, og det med fuld ret.
1200 års tradition og åbenhed mod verden præger Bremen, Hansestaden ved floden Weser. Den gamle by med det historiske centrum rundt om torvet gennemstrømmes af den unge storbys flair. Og alligevel vil alle, der begiver sig på en tidsrejse med åbne øjne, blive vidne til den lange og spændende historie.
Alle stadsmusikanterne vidste, at i Bremen er der virkelig godt at bo. For nu mere end 200 år siden begav æsel, hund, kat og hane sig på vej sammen. Deres mål? Storbyen ved Weser. Og de fik ret. Bremen med Bremerhaven, sammenlagt den mindste forbundsstat i Tyskland, omgiver den livlige metropols charme. Der mødes tradition og det moderne, livskvalitet i storbyen møder nordtysk hygge. Bremen det er byen med de korte veje. Intet andet sted er historie, kultur og måden at leve på så tæt sammenvævet som der. Alting ligger tit kun en kort gåtur væk.
Byens pul slår rundt om det historiske torv. Med udsigt mod domkirken Sct. Petri står stenfiguren Roland, det lokale symbol på uafhængighed. Sammen med det prægtige rådhus er den inkluderet i Unescos verdensarv. Lige ved siden af lokker stadsmusikanterne en til at tage et erindringsfoto. Böttcherstrase er fuld af arkitektoniske highlights og overraskelser, og man kan fortsætte til strandpromenaden Schlachte.
Med en forfriskende drink i hånden, blikket rettet mod floden, som glitrer i den synkende sols stråler, så oplever man ren feriestemning. Den verdenskendte Alexander von Humboldt ligger for anker der og lokker som restaurations- og hotelskib. Fra Schlachte er der kun få skridt til Schnoor, den middelalderlige gamle bydel med de snævre gyder og pittoreske huse.
Den 10 m høje Rolandstatue foran det historiske rådhus på torvet regnes som et af de mest kendte vartegn for Bremen. Roland har siden 1404 stået som vogter for ret og frihed. Og den er ikke kun populær hos indbyggerne i Bremen, men Unesco eksperter har erklæret den for den smukkeste og mest repræsentative Rolandstatue i Tyskland. Siden juli 2004 er både Rolandstatuen og rådhuset på Unescos verdensarvsliste.
Ligner Universum Bremen en valnød, en musling eller en pistacienød? Der er delte meninger om Universum Bremens udseende. I det indre af det interaktive center venter mere end 250 udstillingsgenstande til temaet teknik, menneske og natur. I det hele taget har Bremen en enorm mangfoldighed af muligheder for både store og små opdagere. I den botaniske have med den tilhørende park blomstrer en mangfoldighed af verdens næststørste rhododendronsamling, i det oversøiske museum kan videbegærlige rejse til fjerne kontinenter, og airbus besøgscentret i Airportstadt giver rumfartsbegejstrede indblik i verdensaltets størrelse. Den, der gerne vil have spænding, kan få sin lyst styret ved bilkørselsparcours ”The rock” lige i nærheden af verdens næststørste Mercedes fabrik.
Det behøver ikke altid at være Louvre eller Tate Modern, også Kunsthalle Bremen har med sine skiftende udstillinger vundet stor international anseelse. Og så er det broget, når gadefestivallen La Strada løber af stablen, så forvandler klovne, artister og dansere fra hele verden city til en kæmpemæssig manege.
Også Breminalen byder på talrige scener, når 200.000 besøgende hvert år strømmer til musik- og kulturfestival ved den grønne Weserbred. Et helt specielt mindested er bunkeren Valentin i den nordlige del af Bremen. Den gør historien om det arbejde synligt, som 10.000 tvangsarbejdere sled og slæbte med under 2. verdenskrig.
Over hele verden kender man Bremens eksportsucces med nøgleemblemet. Derfor er en rundvisning gennem Beck’s bryggeri et must. Men den gamle handelsby har meget mere at byde på. Den fineste Hachez chokolade har sin oprindelse der, rådhuskælderen byder på et kæmpemæssigt udvalg af vine, og når vinden er rigtig, driver lækre aromaer fra kafferisteri gennem gaderne. Om det er et lille hurtigt måltid eller stor gastronomi, så ved indbyggerne i Bremen, hvordan man nyder det. Hvis man har smagt på lidt for meget, så må de overflødige kilo bare arbejdes af. Bremen ser man faktisk bedst fra cykel, om det så skal være i midtbyen eller i de landlige omgivelser.
Førhen store skibe – i dag moderne bygninger. Siden begyndelsen af nullerne opstår en helt ny bydel med et mix af boliger, erhverv, fritid og kultur i bydelen Überseestadt, det tidligere havneområde. Noget, der har ligget på stedet meget længe, er derimod det livlige kvarter Bremens sceneområde. I de talrige værtshuse, diskoteker og restauranter tumler de kreative, studenter og andre natsværmere rundt. Gæster i byen bør for øvrigt notere sig to begivenheder i kalenderen: Om efteråret lokker Freimarkt, der er Nordtysklands største folkefest og Bremens svar på Münchens Oktoberfest. Og julemarkedet regnes med sin fantastiske stemning langs Schlachte ved Weser til et af Europas smukkeste.
Böttcherstrase er i dag Bremens hyggelige hovedgade, som den var det, da Ludwig Roselius, der var kaffekøbmand og opfinder, i tiden fra 1922 til 1931 opfandt den koffeinfrie Kaffe HAG. På 108 m mellem torvet og Weser ligger der en vellykket blanding af fornøjelse, handel, kunst og kultur. Gaden er et sjældent eksempel på ekspressionistisk arkitektur. Den er kunstnerisk tilrettelagt af Bernhard Hoetger. Enestående bygningsværker gør den til en af Bremens hovedattraktioner. Som eksempel kan nævnes klokkespilhuset Haus des Glockenspiels, hvor der i januar til marts kl. 12, 15 og 18 og fra april til december mellem kl. 12 og 18 hver hele time lyder 30 meissner porcelænsklokker. Samtidig med det roterer 10 håndskårne trætavler på husets front, tavlerne viser de kendte oceanbetvingere.
Vareudbuddet i mange specialforretninger rækker fra souvenirs, gaveartikler, te eller vin til glaskunst og design. Der er eksklusive sortimenter som f. eks. Skandinavisk glas, og den enestående Remember forretning, der udelukkende handler med firmaets egne fantasifuldt designede varer. Disse forretningers udvalg er helt enestående i hele Nordtyskland. Mange forretninger holder også åbent der om søndagen.
Hvis man er ynder af gode museer, er der to huse man må finde i Böttcherstrasse: Museet i Roselius Haus med dets betydelige samling af nordtysk indretningsarkitektur og kunstværker fra middelalderen til barokken, og ligeledes Paula Modersohn-Becker museet, der var det første sted i verden, der blev viet til en kvindelig maler, og hvor maleren, der har lagt navn til museet, vises sammen med særudstillinger med klassisk moderne kunstnere.
Håndværkergården i Paula Modersohn-Becker museet er reserveret til kunsthåndværk. Siden 1926 har man der kunnet se kunsthåndværkere i arbejde, og der bliver stadig fremstillet guldsmedearbejder og blæstglas for øjnene af byens gæster. Det er også en nydelse at se bolsjekogningen. Lige foran bolchekogerens vindue står De syv dovne Brønde. Bernhard Hoetger tilegnede sit kunstværk til den kendte historie om en bondes syv dovne sønner. De kunne ikke finde noget arbejde i Bremen og drog ud i verden. Rig på viden og erfaring vendte de efter mange år tilbage og brugte moderne metoder på faderens landbrug. For øvrigt så pynter de fire stadsmusikanter også brønden.
”Rådhusets velsmagende fundament” er ikke uden grund rådhuskælderens øgenavn. Under hvælvingerne under kirken Unser lieben Frauens kirkegård og domkirkens gård ligger der ikke blot en af Bremens mest traditionsrige gastronomier, men også verdens største sortiment af udelukkende tyske vine. Der er der 600 års tradition og omkring 650 vine fra de 13 tyske vinområder samt specialiteter lige fra den specielle pølse Knipp til labskovs og derudover landets ældste fadlagrede vin.
I 1958 fik den finske arkitekt og byplanlægger Alvar Aalto en speciel opgave. Han skulle tegne et højhus, der var langt højere end alle andre bygninger i bydelen Neue Vahr. I dag regnes Aaltos højhus som bydelens vartegn og er fredet. Huset, der er rettet mod fyraftenssolen, er 65 m høj og har 21 etager og i alt 189 lejligheder. Aalto lagde stor vægt på individualitet i hele huset, men også i de enkelte lejligheder. Således har hver lejlighed på hver etage sit eget grundrids. Fællesrum og brede gange skal tjene til at fremme kommunikationen mellem beboerne og til fælles aktiviteter.
Den direkte beliggenhed ved Weser giver byen dens særlige atmosfære. Når man ser ud over floden fra Stephaniebrücke bliver alle betaget. Frem for alt om aftenen præsenterer floden sig fantastisk med den oplyste flodpromenade og de talrige lysrefleksioner i vandet. Udsigten mod Schlachte er særlig smuk fra broen eller fra promenaden ved GOP Varieté teatret.
Fra tagterrassen på Bamberger højhuset kan man se Bremen ovenfra. Der får man en næsten uforstyrret udsigt mod alle verdenshjørner. I sommermånederne kan man glæde sig over masser af grønt, tagterrassen har nemlig Bremens højetsbeliggende byhave projekt.
Lille men fin og frem for alt med en pragtfuld udsigt over Weser ligger fyret i spidsen af et havnebassin i Überseestadt. Rundt om det pæne tårn, også kaldet musetårnet, venter ud over lyset også en dejlig ro og en smuk solnedgang over floden.
I juletiden har de fleste frygtelig travlt. Man skal købe gaver og træ, hus eller lejlighed skal pyntes og festlighederne skal planlægges. Så kan det nemt ske, at dagene før jul bare forsvinder uden at feststemningen indfinder sig. Løsningen på det er, man må af sted til Bremen julemarked. I trylleriet i Schlachte, går det lystigt til. Duften af træ, stegte sager og krydderier ligger i luften. I de middelalderlige træboder kan man bl.a. smage mjød eller frugtvin og kigge håndværkerne over skulderen.
På højde med den gamle bydel i Bremen går Mittelweser over i Unterweser, der fra Bremens havneområde er udbygget til færdselsåre for skibsfarten. Det landskab, der gennemkrydses af floden Octum, ligger på venstre bred af Unterweser og kaldes Wesermarsch, landskabet på højre side af Unterweser hører til Elbe-Weser-trekantsområdet. Bifloden Lesum med dens tilhørende kildefloder Wümme og Hamme, Schönebecker og Blumenthal engen danner herfra floderne, der løber til Weser.
Roland statuen er byens vartegn og centrum i Bremen. Det originale hoved fra Roland statuen er udstillet på Focke-museet. Under 2. verdenskrig blev statuen erstattet af en kopi af frygt for ødelæggelse under bombeangreb. Hans blik er rettet mod domkirken Sct. Petri, og besøgende på domkirke-museet og i blykælderen. Rådhuset ligger ved siden af Roland statuen, i kælderen her serveres og sælges der vin. Roland og rådhuset tilhører UNESCOs verdenskulturarv. Ved den vestlige mur i Rådhuset findes statuen Bremer Stadtmusikanten (stadsmusikanterne fra Bremen), der også er et af byens vartegn. Her slutter den tyske eventyrvej (Märchenstrasse). Også kirken Unser Lieben Frauen, der er byens rådskirke, ligger her.
På den modsatte side af torvet ligger Schütting, købmændenes hus. Østsiden af pladsen udgøres af bygningen, der tilhører borgerskabet i byen (Bremischen Bürgerschaft), på vestsiden ligger en række på fire bygninger fra det 18. og 19. århundrede. Mellem Schütting og bomuldsbørsen i Bremen åbner Böttcherstrasse sig, gaden er et totalkunstværk, der er opstået i årene 1922-1931. Det fører til Martini-kirken ved Weser.
I Bremen er der også løbende forskellige spændende udstillinger. Du kan bl.a. læse om Van Gogh-udstillingen her.
Klik her for at læse mere om kør selv ferie Tyskland.